• ŠKOLSKÉ KOLO SOČ

          • 4. marca 2024 sa na našej škole konalo školské kolo súťaže vyhlásenej Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR – SOČ.

            SOČ - stredoškolská odborná činnosť - je súťaž žiakov stredných škôl zameraná na 17 odborných oblastí (prírodovedné, technické, humanitné, a spoločensko-vedné odbory). Cieľom SOČ je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných mladých ľudí. Žiaci zapojení do súťaže riešia aktuálne témy, využívajú medzipredmetové vzťahy, učia sa pracovať v tímoch, vyhľadávať informácie, spolupracovať s odborníkmi z vysokých škôl a hospodárskej praxe. Ich úlohou je vybrať si tému z uvedených 17 odborov, napísať prácu na 20 stán, urobiť prezentáciu svojej práce a obhájiť ju pred odbornou komisiou. Ich práca musí obsahovať teoretickú a praktickú časť – vlastný výskum, pozorovanie, aktivity.

            V tomto školskom roku sa zapojilo do SOČ 5 žiakov našej školy s 3 prácami v 3 odboroch. Všetky  3 práce postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať 26.3.2024.

            Postupujúce práce:

             

            č. odboru 08 – Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia

            „(NE)poznané miesta Východného Slovenska“

            Autori: Adam Vajko, Richard Buzogáň

             

            č. odboru 15 Ekonomika a riadenie

            „Magna via k podnikateľskej excelentnosti“

             Autori: Timea Lukčová, Samuel Muška

             

             č. odboru 17 – Pedagogika, psychológia, sociológia

             ,,Je ok nebyť ok a požiadať o pomoc"

             Autor: Júlia Marcinková

                  

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri obhajobe prác v krajskom kole!

            PaedDr. Valentína Černajová,

            koordinátor SOČ

          • Mojou optikou

          • Milí študenti -  dievčatá a chlapci,

            čas plynie neskutočným tempom a svet sa mení v jeho rytme. Niekedy mu stačíme, niekedy nie. Občas nám dýcha na krk a niekedy dýchame na krk my jemu. 😊

            Vďaka technike možno prežiť niektoré momenty opakovane, vďaka technike sa môžeme túlať na miestach, kam naša noha fyzicky nevstúpila, stretnúť ľudí, ... Vďaka technike môžeme zachytiť krásu, jedinečnosť a neopakovateľné zázraky života. Vďaka technike sa môžete zapojiť do školskej fotografickej súťaže Mojou optikou, ktorá je príležitosťou podeliť sa o momenty, ktoré sa dotkli nielen nášho objektívu, padli vám do oka, chytili za srdce, ale môžu sa dotknúť estetického vníma iných a navyše vám môžu priniesť hodnotné ceny a nezabudnuteľné zážitky z participácie na autorskej výstave v reprezentatívnych priestoroch kultúrno-historickej pamiatky STM Solivar.

            Súťaž je stále otvorená, preto pripomíname možnosť zapojiť sa. Neváhajte, foťte a fotografie posielajte na mailovú adresu p. Ing. Janky Kočárovej a p. Mgr. Martiny Lelákovej: kocarova@sospodnikania.sk, lelakova@sospodnikania.sk .                             

            Objekty súťaže (čo možno fotiť): svet okolo nás (postavy - ľudí, zvierat, predmety, architektúru, prírodu....) - všetko. Súťažné kategórie: Detail, Zátišie, Celok😊

            Termín uzávierky je 20. máj 2024. Všetky podrobnosti o projekte a odpovede na vaše otázky vám rady poskytnú p. Ing. Janka Kočárová a p. Mgr. Martina Leláková -  kocarova@sospodnikania.sk, lelakova@sospodnikania.sk .

            Neváhajte, súťažte, vyhrajte - zapojte sa!

            Ing. Janka Kočárová a Mgr. Martina Leláková

            plagat_Mojou_optikou_2023_2024.pdf

          • Basketbalový túrnaj

          • V stredu 21.02.2024 sa naši chlapci zúčastnili basketbalového turnaja na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej. Turnaja sa zúčastnilo 5 tímov a teda chlapci odohrali 4 zápasy. Nad naše sily boli tímy: GJAR, Stavebná škola a tiež Gymnázium sv. Mikuláša. Podarilo sa nám zdolať domácich a teda SŠ Ľ. Podjavorinskej.

            Chlapci podali výborný výkon. Aj napriek výsledku sme získali cenné skúsenosti a vieme, na čom treba pracovať do budúcna. Oceňujem ich zapálenie pre hru počas zápasov a ešte raz ďakujem všetkým zúčastneným. 

            Mgr. Tomaščíková

          • MAGIC OF BUSINESS

          • V pondelok 19. 02. 2024 sa žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili diskusného fóra - Magic of Business. Realizačný tím z Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave im formou krátkych interaktívnych odborných prednášok a následnej diskusie priblížil problematiku týkajúcu sa marketingu, medzinárodného obchodu a cestovného ruchu a možnosti ďalšieho štúdia. Dozvedeli sa zaujímavé informácie na základe konkrétnych príkladov z praxe a bežného života.

            Ing. Mária Onderková výchovná poradkyňa

          • Barmanský kurz LEVEL 2

          • Barmanský kurz LEVEL 2 je určený pre absolventov základného barmanského kurzu. Bude prebiehať v termíne 9.4.-12.4.2024 v Spojenej škole, Masarykova 24, Prešov. Cena kurzu je 120,00 €. Termín na prihlásenie do kurzu je mailom na adresu: kocarova@sospodnikania.sk do 8.3.2024.

            Počas trvania kurzu sa preberajú tieto témy:

            • Historický vývoj a výroba ginu, prehľad botanicals, najznámejšie spôsoby výroby ginu, jeho rozdelenie, senzorický test najznámejších značiek a ukážka ginových kuriozít.
            • Praktická príprava rôznych druhov Martinis a zvláštne techniky prípravy a servisu.
            • Prehľad a historický vývoj rumu, prezentácia a degustácie vzoriek najznámejších rumových značiek.
            • Ďalšou obľúbenou témou sú Tiki-drinky, objavenie, postavy tiki–kultúry, praktická príprava nápojov v atypických keramických nádobách.
            • Medzi študentmi je azda najpopulárnejšia téma a to nealkoholické zmrzlinové drinky pripravené v mixéri, spolu s vlastnými kreáciami kurzistov.
            • Medzi zaujímavé témy patrí aj prezentácia Absinthu, jeho zrod, výroba, zloženie a správne spôsoby servisu a miešané nápoje z Absinthu.
            • Ďalšími preberanými skupinami obľúbených drinkov sú skupiny Slummers, Shoty, Old Fashioned drinks a Fruity Margaritas.

            Okrem praktickej prípravy nápojov je venovaný priestor aj metóde „Upselingu“, psychológii klientov, spoločenskej etikete. Úspešní absolventi kurzu získajú certifikát Slovenskej barmanskej asociácie, potvrdený pečiatkou a podpisom prezidenta SkBA, spolu s podpisom odborného lektora Jána Majoroša, ktorý bude viesť barmanský kurz.

          • FLORBAL DIEVČAT

          • V piatok  16.2.2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale  v hale hotelovej akadémie  na Baštovej ulici.

            Za účasti 5 tímov v našej skupine postupovali prvé dva tímy. Nad naše  sily boli hráčky SSŠŠ ELBA  a v zápase o druhé  postupové miesto sme podľahli SZŠ Bazila Veľkého  v  dramatickom zápase   2:3 . V tomto zápase sme doplatili   na nepremieňanie šancí . Dievčatám chcem poďakovať za reprezentáciu našej školy, za ich snahu a chuť ktorou sa prezentovali v každom zápase. S podstatne omladeným tímom sme  nabrali cenné skúsenosti do ďalších ročníkov .

            Celkovo sme obsadili 3. nepostupové miesto so šiestimi bodmi po dvoch výhrach a dvoch prehrách.

            SŠ Masarykova 24 - EKG PO                     6 :0

            SŠ Masarykova 24 - SZŠ Bazila Veľkého   2:3

            SŠ Masarykova 24 - SSŠŠ ELBA               0:3

            SŠ Masarykova 24 - Gym .Sv. Moniky        4:1

             

            Vypracovala: Mgr.K.Polomčáková

          • SÚŤAŽ NÁPAD PREDÁVA

          • Tento rok sa uskutočnil na našej škole 12. ročník tohto podujatia, ktoré je výnimočné tým, že sa organizuje iba na našej škole. Cieľom tejto súťaže je, aby žiaci , ktorí sú rozdelení do jednotlivých tímov prezentovali svoj originálny nápad a pretavili ho do čo najviac realizovateľnej podoby.💪

            Tento rok boli veľmi zaujímavé nápady a sme veľmi radi, že úroveň podujatia neustále stúpa. Žiaci si tak mohli pripraviť rozpočty firmy, stratégiu, víziu. Rovnako tak táto súťaž je skvelou prípravou na praktickú časť maturitnej skúšky, ktorá čaká našich žiakov v poslednom ročníku.👩‍🏫

            Súťaže sa zúčastnilo 15 družstiev. Po oficiálnom otvorení súťaže pánom riaditeľom PaedDr. Michalom Čiernikom prezentovali jednotlivé firmy svoje myšlienky na pódiu v časovom rozsahu max. 5 min. pred odbornou porotou a všetkými žiakmi našej školy.👩‍🎓🧑‍🎓

            Následne po odprezentovaní nasledovala časť , kde odborná porota, žiaci školy a učitelia navštevovali jednotlivé firmy a diskutovali o ich nápadoch. Dialóg prebiehal povinne aj v cudzích jazykoch (angličtina, nemčina alebo ruština).👍

            Nasledovalo vyhodnotenie celej súťaže, ktorá bola rozdelená do 8 kategórií.

            1️⃣Cena investorov:

            3. miesto – ViNiDia,s.r.o.

            2. miesto – TAP-MIX& DRINK,s.r.o.

            1. miesto – Shop 4U,s.r.o.

            2️⃣Najpútavejšia reklama:

            3. miesto – BUSINESS OASIS,a.s.

            2. miesto – Picturesque company, s.r.o.

            1. miesto – TAP- MIX & DRINK,s.r.o.

            3️⃣Najlepšia prezentácia v cudzom jazyku:

            3. miesto – Shop 4U,s.r.o.

            2. miesto – EcoFlowers s.r.o.

            1. miesto – TAP-MIX& DRINK,s.r.o.

            4️⃣Najlepší EKO nápad – Eco glastic, s.r.o.

            5️⃣Najlepší predajca:

            3. miesto - Shop 4U,s.r.o.

            2. miesto – Picturesque company, s.r.o.

            1. miesto- EcoFlowers s.r.o.

            6️⃣Najlepšie vystúpenie na pódiu: Shop 4U, s.r.o.

            7️⃣Cena sympatií: EcoSeed, s.r.o.

            8️⃣Hlavná cena mladý podnikateľ roka: AQVA VIBE, s.r.o.

            Víťazom srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší rok. 💯

            Ďakujeme sponzorom:🙏

            🔸LIBRETA, s.r.o., Prešov - Jozef Dzuričko,

            🔸AxData, s.r.o., Prešov,

            🔸3 ON s.r.o., Prešov,

            🔸TESCO – Hypermarket Prešov,

            🔸VELMAX, s.r.o, Prešov,

            🔸CK IBIS Prešov,

            🔸Milk Agro, s.r.o Prešov,

            🔸Združenie rodičov a priateľov Spojenej školy, Masarykova 24, 🔸Prešov,

            🔸Občianske združenie Mladý tvorca Spojená škola, Masarykova 24, Prešov,

            🔸Penzion Tavel,

            🔸a členom odbornej komisií taktiež ďakujeme za ich „odborné oko“. 🙏

            Ďakujeme zástupcom TV Markíza, že prijali pozvanie na našu súťaž. Rovnako tak ďakujeme p. Ing. Mgr. Michaele Molnárovej – členke komisií regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Prešovského samosprávneho kraja a zároveň podnikateľke v súkromnom sektore v oblasti cestovného ruchu za účasť na našom podujatí v odbornej komisií.

            Aj toto sme my, Vaša Spojená škola, Masarykova 24, Prešov – miesto, kde to neustále žije💛💚💙🧡💛🩷

            Výsledková listina: Vysledkova_listina_NP_2024.doc

            /Fotogaléria/

             AQVA VIBE, s.r.o. :   https://aquavibebottle.myshopify.com/pages/informations

             

          • Valentín v školskom internáte

          • Sviatok sv. Valentína  zaujímavo prežili aj žiaci v školskom internáte. Najprv mali možnosť napísať tradičné valentínky, Tie boli porozdávané žiakom na jednotlivých izbách – s úsmevom, veď pekné prianie poteší.  No a začal večerný športový trojboj. Ako prvý bol zápas vo florbale, druhým športom bol futbal a úžasný večer sme zakončili volejbalom v zmiešaných družstvách. Naozaj plnohodnotné využitie voľného času v našom internáte.

            Mgr. Ligdayová Iveta - vedúca VMV a ŠI

          • Valentínsky ples 2024

          • 2. ročník študentského plesu pod záštitou Školského parlamentu pri Spojenej škole, Masarykova 24, Prešov sa niesol vo Valentínskom duchu, keďže sviatok svätého Valentína máme takpovediac za dverami. V srdci nosíme svojich rodičov, súrodencov, najlepších kamarátov, spriaznené duše, milovaných partnerov, a určite aj našich úžasných učiteľov.

            Symbolicky sme vypísali papierové kladky a prilepili sme ich k zábradliu nášho schodiska na ľubovoľné miesto medzi 1. poschodím a prízemím, aby sme tak deklarovali, že v sebe lásku nosíme a vďaka nej sme ľudské bytosti plné sily, energie, záujmu, chuti a ochoty robiť radosť ľuďom okolo seba. Na pamiatku toho večera sme tiež vytvorili obraz z odtlačkov našich pier a iniciálok.   

            Pán riaditeľ PaedDr. Michal Čiernik oficiálne otvoril ples slávnostným prípitkom a krátkym príhovorom. Celým večerom nás sprevádzali osvedčení moderátori Alica Sláviková, IV.A Richard Kuzma, III.C. Po slávnostnej večery sme si pochutili na sladkom dezerte. O candy bar sa postarala študentská firma BIG BOS, s. r. o. pod vedením Ing. Miroslava Vrabľa, MBA. Nasledovalo úvodné tanečné kolo. Zábavu na tanečnom parkete zabezpečil DJ Jenky. V rámci kultúrneho programu sme si pripravili súťaže ako Traja proti trom, filmové hlášky s héliom, súťažné tanečné kolo, počas ktorého sme vybrali kráľovnú a kráľa plesu. Týmto srdečne blahoželáme Simone Chomovej, IV.A a Patrikovi Elsnerovi, I.B. Tiež sme ocenili kolektívy žiakov dvoch tried, ktorí sa zúčastnili v najvyššom počte. IV.A trieda vyhrala voucher na LASER GAME v hodnote 45€ pre žiakov, ktorí sa zúčastnili plesu. I.D trieda získala voucher pre celú triedu a triednu učiteľku na jednodňový poznávací výlet do Bardejova. Po pamiatkach Bardejova ich bude sprevádzať naša členka Emily Eštoková III.D, ktorá študuje manažment regionálneho cestovného ruchu a s radosťou sa podelí o svoje odborné poznatky s mladšími spolužiakmi. Pred polnocou sme roztočili bohatú tombolu, kde sme šťastným výhercom rozdali okolo 50 cien, ktoré starostlivo zabalila Vanesa Topolyová, II.C. Hlavnou cenou bola multifunkčná atramentová tlačiareň HP DeskJet. Ďalšie zaujímavé ceny boli valentínska večera v reštaurácii Diktátor v hodnote 30€,  sladké popoludnie v Marcelle v hodnote 20€, kozmetické balíčky, atď... Po tombole nasledovala druhá večera a nekončiaca tanečná zábava. Spoločné momentky pri fotostene a na parkete zabezpečila naša fotografka Sofia Pastirová, IV.A. V zákulisí všetko zabezpečovali naši Adamovia, Adam Vajko, II.D a Adam Maruša, II.A. Na chod celého večera dohliadali predsedníčka ŠP Vanesa Topolyová, II.C a koordinátorka ŠP Mgr. Veronika Stoláriková.

            Radi by sme sa poďakovali našim sponzorom a partnerom za ich finančnú podporu, bez ktorej by sme tento ples nedokázali realizovať. Menovite ďakujeme: Spojenej škole, Masarykova 24, Prešov; predajni MILK-AGRO, s. r. o.; občianskemu združeniu MLADÝ TVORCA; reštaurácii Diktátor; patisserii Marcelle; gréckokatolíckej Charite; študentskej firme BIG BOSS, s. r. o.; Rodičovskej rade pri Spojenej škole, Masarykova 24, Prešov Školskému internátu pri Spojenej škole, Masarykova 24, Prešov. Tiež sa chceme z celého srdca poďakovať našim pani kuchárkam za chutnú večeru, pani upratovačkám za čistú školskú jedáleň, vrátnici sa bezpečný večer, prítomným učiteľom za pedagogický dozor a všetkým žiakom, ktorí pridali ruku k dielu v piatok dopoludnia počas príprav tohtoročného plesu spolu s členmi ŠP.

            Váš Školský parlament!

          • Fašiangový ples v školskom internáte

          • 23. januára sa konal XVII. ročník plesu v ŠI s názvom ,,Fašiangový“. Organizátorom plesu boli členovia Školského parlamentu pri ŠI pod vedením Bc. Pistrákovej a vychovávateliek.

            Medzi pozvanými hosťami boli bývalé pani vychovávateľky pôsobiace na našom internáte a žiaci zo ŠI pri SPŠE.

            Dobrá nálada bola znásobená  aj pri zábavných súťažiach - tanec s jablkom, balónový tanec, limbo tanec pre mladých mužov a balónový tresk tanec. K plesovému podujatiu samozrejme patrí tombola, ktorá prebiehala v napätom očakávaní a vyhlásenie kráľa a kráľovnej plesu. Všetci zúčastnení sa dobre zabávali, čoho dôvodom bol aj spoločný tanec v obrovskom kruhu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník študentského plesu v školskom internáte.

            Mgr. Ligdayová Iveta - vedúca VMV a ŠI

          • Expert Geniality Show 2023

          • Dňa 28. novembra 2023 sa zapojilo 7 žiakov z prvého až štvrtého ročníka našej školy

            do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT GENIALITY SHOW,  kde počet súťažiacich stúpa z roka na rok (v ročníku 2023 takmer 12 000). Najviac žiakov si každoročne vyberá témy Do you speak English? a Mozgolamy.

            Najvýraznejší úspech dosiahli naši žiaci:

            Sofia Molčanová z III.D triedy (Tajomstvá prírody 25.miesto, Svetobežník 38.miesto) a Tomáš Nagy z III.C triedy (Góly, body, sekundy 81.miesto).

            Menovaným a aj ďalším zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme im ešte lepšie výsledky v budúcom ročníku. BLAHOŽELÁME

            Všetky informácie nájdete na www.sutazexpert.sk

          • Volejbalový turnaj

          • 7.2.2024 sa naše družstvo zúčastnilo okresného kola v mixe volejbalu SŠ. Mali sme ťažkú skupinu, ale bojovali sme o každú loptu. Zdolali sme Zdravotnícku školu a Hotelovú akadémiu, ale nad naše sily bolo družstvo z gymnázia K2. Nakoniec sme skočili na druhom, ale nepostupovom mieste.

            Gratulujem aj napriek tomu dievčatám a chlapcom za bojovný výkon.

            Mgr. A. Berdisová 

          • Hokejový zápas

          • Dňa 23.01.2024 sa vybrané triedy I.A, I.B, II.D a III.B zúčastnili prípravného zápasu hokejistov do 18 rokov proti Prešovu. Zápas mal výbornú atmosféru a žiaci povzbudzovali Prešov, ktorý vyhral 9:3.

            Mali sme pekný hokejový zážitok a strávili sme pekné predpoludnie.

            Športu zdar!

            Mgr. A. Berdisová 

          • Barmanský kurz

          • Aj tento rok sme pre našich žiakov zabezpečili barmanský kurz s licencovaným lektorom SkBA - Jánom Majorošom.

            V týždni od 8.1.2024. do 12.1.2024 trinásť študentov absolvovalo najprv teoretickú a praktickú prípravu drinkov. Pokračovali samotným miešaním nápojov a úspešne ukončili barmanský kurz záverečnými skúškami.

            Opäť aj tento rok boli žiaci nadšení zo samotného priebehu kurzu. Väčšina prejavila záujem aj o nadstavbovú úroveň tohto kurzu. Žiaci si pochvaľovali prístup barmana - lektora, ako aj samotné skúsenosti získané počas kurzu.

            Všetkým absolventom blahoželáme a tešíme sa na najbližšie stretnutie s nimi možno ešte tento rok a s ďalšími záujemcami o rok.

            Organizačne kurz zabezpečili: Ing. Popík, MBA a Ing. Jana Kočárová.

          • Súťaž Matematický klokan

          • Milí študenti, aj tohto roku sa uskutoční najväčšia medzinárodná matematická súťaž: Matematický klokan. Prihlás sa u učiteľov Matematiky do 12. februára a uhraď účastnícky poplatok 5€. Súťaž pre našich študentov sa bude konať dňa 26. marca 2024 v priestoroch Spojenej školy

            Tešíme sa na každého nadšenca Matematiky.

            Koordinátorka súťaže: Ing. Danka Vrabľová

          • Triedne aktívy

          • Vážení rodičia (zákonní zástupcovia),

            dňa 18.01.2024 (štvrtok) v čase od 15:30 hod. do 17:00 hod. prebehnú v kmeňových triedach Vašich žiakov triedne aktívy formou konzultácií.

            Ostatní učitelia budú v tom čase vo svojich kabinetoch k dispozícii rodičom žiakov.

            Následne o 17:00 hod. prebehne rodičovská rada v zelenom salóniku (1.poschodie) za účasti zvoleného zástupcu rodičov z triedy, koordinátora rodičovskej rady a vedenia školy.

          • “Vianočný volejbalový turnaj”

          • Dňa 20.12.2023 sa na našej škole uskutočnil “Vianočný volejbalový turnaj”, medzi triedami, kde sme sa naladili vianočnou náladou. Turnaja sa zúčastnilo 8 tímov. Napinavý finálový zápas medzi novopečenými prvákmi a skúsenými štvrtákmi rozhodol o tom, že na 1. mieste sa umiestnili žiaci v spojení tried 4.A + 4.C, na 2. mieste sa umiestnili 1.A + 1.C a tretie miesto obsadili žiaci tried 3.A + 3.C. Záverečný zápas si zahrali víťazi turnaja proti učiteľom. Atmosféru si vytvárali nielen hráči, ale aj ich spolužiaci, ktorí povzbudzovali a držali palce.

          • December - mesiac mnohých mien

          • December - posledný z mesiacov v roku, sa nesie v duchu mnohých  významných dní, ktoré sa stali výkričníkom v medziľudskej komunikácii alebo aj úsmevným pozastavením sa nad životom.

            1. december bol vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS ako nástroj prevencie, intenzívnejšieho vzdelávania a zvyšovania povedomia verejnosti o infekcii HIV a ochorení AIDS. Červená stužka sa stala jeho univerzálnym symbolom. Na pomoc a  poradenstvo slúžia aj tieto linky:

            www.hivaids.sk       

            www.hivpomoc.sk       

            www.walki.sk/hiv-aids/ 

            www.domsvetlaslovensko.sk             

            www.hivslovensko.sk/  a nonstop bezplatná infolinka: 0800 666 777.

                 Najkrajším zo všetkých decembrových dní však je pre väčšinu ľudstva v každej vekovej kategórii Deň narodenia Božieho Syna - 24.december - Vianoce, čas, kedy si ľudia lásku zhmotňujú v darčekoch od výmyslu sveta. K Vianociam neodmysliteľne patria aj vianočné stromčekysvetielka ich zdobiace, ktorým sa  ľudia rozhodli venovať jeden deň v roku - 2.december. A práve 2.december si vybrali aj ako Deň vianočných kníh, Deň hrania sa vonku, Deň basketbalu, Deň špeciálneho vzdelávania, Deň učenia sa cudzích jazykov, Deň hrušiek, Deň sviečok či Deň počítačovej gramotnosti - pripomienky dôležitosti rozvoja počítačových zručností.

            3.december sa stal Dňom 2D umelcov - digitálnych umelcov a ilustrátorov, ktorí tvoria digitálne umenie a animáciu.

            10. december je Dňom ľudských práv - pripomienkou výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv (1948), je tiež príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomne závislé a prepojené. Ich podpora a ochrana je zásadná pre zachovanie ľudskej dôstojnosti, mieru i demokracie. Pri príležitosti Dňa ľudských práv sa zaväzujeme ešte intenzívnejšie zastávať sa utláčaných, ohrozovaných ľudí a vystupovať na ich obranu.

            11. decembra - v Svetový deň ľudstva, si pripomíname spolupatričnosť, humanitu a spoločenský rozmer charakteru ľudskej rodiny.

            Prvý týždeň v decembri bol stanovený ako Týždeň povedomia o bezpečnosti starších vodičov poukazujúc na dôležitosť bezpečnosti mobility a dopravy pri udržiavaní aktivity tejto zraniteľnej spoločenskej skupiny.

            V mesiaci zavŕšenia kalendárneho roka sa ľudia rozhodli pripomínať si dôležitosť duchovného rozvoja osobnosti, dôležitosť čítania kníh, a tak pribudol decembru prívlastok Mesiac duchovnej gramotnosti.

            Dvanástemu mesiacu v roku patrí tiež prívlastok Mesiac daru zraku ako pripomienka jeho výnimočnosti.

            V súvislosti so sviatočným charakterom decembra sa stal aj Mesiacom kravaty a podnikateľská perióda mu dala prizmu Mesiaca písania podnikateľského plánu. December je univerzálny mesiac ľudských práv, práv, ktoré prislúchajú každému človeku od narodenia. Medzi základné ľudské práva patrí napríklad právo na život, osobnú slobodu a bezpečnosť, slobodu prejavu, výhradu vo svedomí, spolčovania, právo zhromažďovania a iné. Sú to univerzálne práva všetkých ľudských bytostí, nezávislé od jurisdikcie alebo iných faktorov ako etnický pôvod, národnosť, náboženstvo, pohlavie a pod.. Ľudské práva sú zakotvené v medzinárodných zákonoch a dohodách, ako aj vo vnútroštátnych zákonoch mnohých krajín, tvoria morálnu základňu pre reguláciu geopolitického poriadku.

            Nech už sa na december pozrieme z perspektívy ktoréhokoľvek zo spomenutých záujmov, z ktorejkoľvek oblasti ľudského bytia, je azda najočakávanejšou časťou roka, kedy sa plnia sny a túžby.

            Nuž nech sa aj vám a vašim blízkym plnia sny a priania nielen počas tohtoročných Vianoc, ale aj v celom novom kalendárnom roku.

            Mgr. Martina Leláková

          • Celoslovenská súťaž žiakov v študijnom odbore obchodná akadémia

          • V dňoch 12. – 13. decembra 2023 sa na pôde Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice, konal VIII. ročník celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v študijnom odbore obchodná akadémia. Základným cieľom tejto súťaže je upevnenie, rozvoj, konfrontácia odborných zručností a teoretických vedomostí u žiakov obchodných akadémii. Veľká pozornosť sa kladie aj na rozvoj komunikačných a prezentačných zručností.

            Súťaž prebiehala v troch kolách:

            1. Praktické účtovanie vybraných účtovných prípadov ako súvislý príklad z podvojného účtovníctva, výpočet a účtovanie miezd, výpočet výsledku hospodárenia a dane z príjmov, vyhotovovanie účtovných dokladov.

            2. E-learningový test pozostávajúci z otázok z oblasti ekonomiky, práva, makroekonómie, občianskej náuky, geografie, komunikácie a zo základných informácií o EÚ.

            3. Prezentácia v anglickom jazyku v programe MS Office Power Point, resp. Canva z okruhov:

            - výročie založenia školy,

            - peniaze a ich vývoj,

            - projektové stretnutie ERASMUS +

            Našu školu na tejto súťaži reprezentovali: Peter Gašparovič – 4. A. trieda, Lucia Jakubčová – 4. B. trieda

            V silnej konkurencii 8 škôl – obchodných akadémii, sa umiestnili na druhom mieste.

            Ku krásnemu výsledku im srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Ing. Dana Richnavská